Следвайте Гласове в Източник: Телеграм канал . Един от най-сериозните информационни

...
Следвайте Гласове в Източник: Телеграм канал . Един от най-сериозните информационни
Коментари Харесай

Руският канал Рыбарь: Българското оръжие в Украйна - какво крият властите в София

Следвайте " Гласове " в
Източник: Телеграм канал . Един от най-сериозните осведомителни канали, които наблюдават войната в Украйна.

От известно време в мрежата се въртят кадри с български реактивни противотанкови гранатомети Bulspike-AT, а също и с термобарични муниции ТВ-7V, открити в Маринка. Оръжието е открито при обиск на украинските огневи позиции.
България е една от дребното страни-членки на НАТО и Евросъюза, чиито управляващи публично отхвърлиха да доставят оръжие на Украйна. В края на април комисията по външната политика одобри решение, че помощта ще се ограничи в филантропичната и финансовата сфери. В началото на май беше съгласувана и резолюция, предполагаща ремонт на украинска военна техника за сметка на България. Въпреки това, в Независимата (име, с което се назовава Украйна – б.пр.) изплуват български снаряди.

Откритите в Маринка термобарични муниции се създават във „ Вазовия машиностроителен цех “ (ВМЗ) в Сопот.

Групата на Рибаря, Балканската сплетница и Варшавската нимфа (псевдоними на публицисти, публикуващи в Телеграм – б.пр.) реши да научи повече за активността на българското оръжейно дружество. И успяхме да открием доста забавни неща.
„ Вазовият машиностроителен цех “ незабавно се оказа забъркан в няколко крупни абсурда, като стартираме от доставянето на оръжия в прорез със подписаните договорености, минем през подправяне на документи и стигнем до доставяне на терористи.
Взривове в складовете и липса на патенти

Както се оказа, производството на откритото в Украйна българско оръжие на „ Вазовия машиностроителен цех “ се реализира без позволение. Според данните от Патентното ведомство на Република България, предприятието от ВПК публично е прекратило производството на термобарични снаряди още през 2014 година. На процедура обаче то продължава производството, само че към този момент без патенти.
ВМЗ влиза в листата на 11-те най-големи отбранителни предприятия в България и е профилиран най-много в производството на муниции по руски пример. Географията на продажбите обгръща целия свят – без значение от съмнителното качество, българските снаряди се търсят по всички континенти.
Слуховете за това, че продукцията на завода попада и на украинския фронт, се носят от дълго време.
През 2020 година прокуратурата в България упрекна шестима руснаци за гърмежи в складовете на ВМЗ, където сякаш се съхранявало оръжие, предопределено за Независимата. Вярно е, че тогава по този начин и не съумяха да намерят „ съветска диря “ и се ограничиха с голословни обвинявания.
Има учредения да се допуска, че поредицата от гърмежи е опит на чиновници от самото дружество да прикрият следите на доставките за Украйна, какъвто беше казусът с чешкото дружество във Врбетице.
Ръждясали снаряди за реекспорт

През юли тази година в българската преса бе разобличена скица, по която управляващите заобикалят парламентарната възбрана и не престават да извършват контракти за доставки за Украйна на създадени във ВМЗ муниции посредством „ медиатори “ – Полша, Чехия и Румъния.
В изданието „ Бивол “ бяха оповестени документи, потвърждаващи, че българската компания Alguns е предала огромно количество снаряди за РСЗО „ Град “, гаубици „ Гвоздик “ и „ Акация “ на румънската корпорация RomArm. По-нататък, според ангажимента, RomArm е трябвало да ги препродадат на дъщерната си компания Nanotech Defence SRL. А на собствен ред към този момент тази компания е директен снабдител на оръжия за Министерство на защитата на Украйна.
В Alguns са получили 36 милиона $ задатък от банкова сметка във Англия, при обща стойност на договорката 200 милиона. Тя би могла да мине неусетно, единствено че участниците в нея се провалят, заради желанието си да извършат машинациите колкото може по-бързо, както и заради банална лакомия. Става дума за това, че предадените на румънската страна снаряди се оказват с извънредно неприятно качество и ги връщат назад.
В опит да спасят репутацията и парите си, управлението на Alguns се обръща с искане към българския цех ВМЗ да ремонтира боеприпасите за последваща препродажба в Украйна. Това обаче заплашва да наруши периодите за доставки по други контракти и заради това ВМЗ отхвърля.
И заплаща със промяна на управлението: заемащият по това време длъжността премиер-министър Кирил Петков, прочут с тесните си връзки със западни сътрудници, поисква да бъдат уволнени четирима от петимата членове на Съвета на шефовете.
Историята провокира необятен резонанс в България. И тук изплува още един противен факт: тези муниции са били закупени от компанията Alguns в Беларус. Беларус не е давала единодушие за идващ износ на оръжието.
„ Проруските “ служители и тайната военна помощ.

Иронията на обстановката се състои също и в това, че за издаване на позволение за износ на оръжие в трети страни в България е нужно единодушието на Междуведомствената комисия по надзор на износа и неразпространието на оръжие, чийто глава е министърът на стопанската система.
Към оня миг постът се заема от Корнелия Нинова, която по съвместителство е и вицепремиер в съдружното държавно управление на Петков. Председателят на „ проруската “ Българска социалистическа партия в изявленията неведнъж е отричала български доставки за Украйна. А напролет на тази година дори даде обещание да излезе от ръководещата коалиция, в случай че Народното събрание се съгласи да доставя оръжие за Независимата.
По информация на публицисти, покупко-продажбите са били готови от представители на София и Букурещ още през април, когато е имал посещаване в Румъния някогашният министър председател на България Кирил Петков, който също обществено отхвърля военна помощ за Украйна. Покупките са извършени интензивно от средата на март до края на юли.
Замесените служители са получавали огромни подкупи за предоставяне на единодушие: в условия на повишаване в пъти на цената на боеприпасите на фона на бойните дейности, търговците на оръжие не се скъпят на подкупи. По „ необичайно “ стичане “ на събитията в същия интервал размерите на произвеждане във ВМЗ внезапно се качват.
Румънски публични поръчки и фалшифицирано съгласие 

Историята е не по-лоша от екшън – без значение от формалната възбрана за оказване на военна помоща на ВСУ, в София се прави тъкмо противоположното.
Властите в републиката заобикалят възбраната на Народното събрание и доставят на украинските военнослужещи оръжие през Полша, Чехия и Румъния. Продадените в Румъния муниции се оказват с не по-добро качество, а също така са били закупени без право на предаване на трети страни.
Българската компания Alguns се снабдява с тях от държавното управление на Беларус още в 2015 година. И в Минск би трябвало да се изненадат, че оръжието е отишло за реекспорт: съглашението не го е предвиждало. Но от белоруска страна не са последвали мнения, там по принцип не обичат да се приказва за продажби на оръжия.
Оказва се, че българите просто са подправили единодушието на държавната компания ГВТУП „ Белвнешпромсервиз “. Съобщава се, че компанията е уведомила Alguns за „ отсъствието на трудности за реекспорт на продукцията в трети страни “. Именно този документ от 2017 година става публично съображение за идващите покупко-продажби на българската компания Alguns с румънската RomArm, която е трябвало да пренасочи стоката за Украйна.
Между другото, в 2015 година се случва още една занимателна история.
Същата тази Alguns е доставяла в Сирия закупени в Беларус управляеми ракети с противотанков комплекс 9М113 „ Конкурс “. Всичко това се случвало в границите на контракт с компанията Purple Shovel LLC от Делауеър, която е спечелила търг на Главното ръководство на войските със особено предопределение на Министерство на защитата на Съединени американски щати (SOCOM).
От ведомството потвърдиха произхода на ракетите.
Мрежа на доставките в Източна Европа

Скандалът с белоруските муниции надалеч не е първият в историята на българската компания Alguns. Подобни измами са правени и преди от нейните чиновници.
През 2015 година компанията купува от албанската експортна компания MEICO 17,5 милиона китайски патрони, 350 миномети и 40 хиляди снаряди към тях. Остарелите мостри на оръжие не били в най-хубаво положение, само че това не смутило българите. Защото не били предопределени за България – оръжието отивало в Близкия Изток.
Що се отнася до завода ВМЗ, чиито некачествени артикули Алгунс се пробва да продаде на румънците, с цел да ги доставят на Украйна, той отдавна доставя оръжие на въоръжените сили. В допълнение към българските Алгунс употребява за тази цел цяла мрежа от компании за уплътнения в Източна Европа. 
Например, от 2019 до 2021 година украинското дружество „ Спецтехноекспорт “ е внасяло продукция на ВМЗ посредством полската Arm Techsp. Zo. А през юли 2019 година държавната компания, влизаща в състава на „ Укоборонпром “, придобива партида български муниции от полската компания MEGMAR LOGISTICS & CONSULTING.
Съдейки по данните от полския указател на компаниите, самата компания не създава никаква военна продукция, а е дилър. Затова пък, такива муниции са в всеобщо произвеждане във ВМЗ.
Българските подизпълнители на Съединени американски щати

Относително младата компания Alguns, с чиито усилия продукцията на ВМЗ доближава в ръцете на ВСУ през Полша и Румъния, има богата история.
Основана през 2008 година, компанията се специализира в пазаруване на остаряло оръжие и муниции и продажбата им в Азия и Африка.
През 2015 година комапнията става участник в скандал. В склад под аренда се създал гърмеж: умрял някой си Франсис Норвило от Тексас. Той се оказал помощник на Skybridge Tactical – подизпълнител на американската Purple Shovel, реализираща договорите с Главното ръководство на войските със особено предопределение на Съединени американски щати (SOCOM).
Собственик на Alguns е Алекдандър Димитров, тясно обвързван с престъпния престиж Боян Петракиев, прочут като „ Барона “. И двамата са родом от гр. Сливница и стартират пътя си с контрабанда в Сърбия. В 2004 година основават взаимно дружество за продажба на скрап, а след това се захващат с продажба на руско въоръжение на американски подизпълнители.
Петракиев персонално „ предложил Димитров на авторитетни хора, с цел да може да влезе в оръжейния бизнес “ и връзките му помогнали да стане сполучлив търговец на оръжие. Дори абсурдът със починалия американец не навредил на кариерата на Димитров.
В края на 2016 година по сметката на обвързваното с него дружество Osiris Global Trade Limited от американска компания постъпват още 31 милиона $. Сделката е извършена под прикритието на финансово институция, ръководено от страната.
Същата компания попада и в платежните на Purple Shovel, само че в действителност никаква Osiris Global Trade Limited не съществува на процедура: зад кухата компания се крият «Оро Инвестмънтс», чийто притежател в регистъра е същият този Александър Димитров. Чистата облага на компанията за интервала 2015-2020 година е съвсем 300 милиона лв..
Оръжие за терористите и невиждан растеж на облагите

Българската Alguns се изявява като фирма-посредник за доставка на продукцията на оръжейния цех ВМЗ освен в Украйна. В рамките на контракта с американската Purple Shovel в 2015 година българите натрупват положение от доставяне с оръжие на терористичните групировки в Близкия Изток. В това им оказват помощ азербайджанци.
- От Външното министерство на Азербайджан са изпратени указания до посолствата в България и други европейски страни. Те трябвало до оформят дипломатическо позволение за полети на Silk Way Airlines. Опасните товари, които превозвала самолетната компания, в действителност се оказали българско оръжие, продадено от Alguns на американската компания Purple Shovel. През декември 2014 година Командването на специфичните интервенции на Съединени американски щати (SOCOM) е подписало с нея контракт за доставка на бълагрско оръжие и муниции на стойност над 26,7 милиона $.
- През 2016 и 2017 година огромно количество от продукцията на ВМЗ е било доставяно на терористите и от Саудитска Арабия, благодарение на компанията Silk Way Airlines. Един от тези «дипломатически» полети, публично пътуващ към Република Конго, е бомбардиран с минохвъргачки SPG-9, създадени във ВМЗ. После иракската войска намира оръжие на склад в Ислямската страна Мосул. Наред с азербайджанските авиолинии, за прекачване на оръжието е употребен и корабът „ Мариан Даника “, круизиращ по маршрут Бургас – Джеда.
- През декември 2016 година по време на репортажите от боевете за Алепо, българските медии откриват под земята склад с оръжие на терористичната организация „ Джебхат ан-Нусра “ с два милиона снаряди и 4000 ракети „ Град “. За страна на генезис на стоката е била посочена още веднъж България. И в случай че през 2013 година българското дружество се е намирало на границата на банкрута, то през 2016 година (когато е пикът на доставките за Близкия Изток), ВМЗ демонстрира увеличение на годишния си доход с 392,5% спрямо 2015 година.
- Същото следим и през днешния ден, на фона на доставките за Украйна, които по общо мнение не са утвърдени от българския парламент. Когато държавното управление разформирова Съвета на шефовете на българския цех, неговият ръководител се оправдава, че за първото полугодие на тази година е съумял да усили облагата двойно.
Българското оръжейно предпирятие и неговият медиатор Alguns, забъркани в крупни кавги и измами, не престават да заработват милиони от доставка на оръжие в зоната на спора. Независимо от това, че управляващите в страната упорстват на противоположното. В гонене на облага при оформянето на договорите за реекспорт, българите са подготвени да нарушават както договореностите с сътрудниците си, по този начин и личното си законодателство.
 
Източник: Телеграм канал 
Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова
 
Публикуваме настрана схемите и на британски език:
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР